Ooglaseren epi-lasik techniek | https://ooglaserinformatie.comOoglaser informatie

Epi-lasik techniek

Epi-lasik ooglaserbehandelingEpi-lasik is een veilige techniek die zeer snel bekendheid wint in Nederland en België. Door deze techniek kunnen bijna alle ogen behandeld worden met een oogafwijking.  Dit is niet zo verbazend, want deze techniek wordt gepropageerd als één van de beste technieken om LASEK en LASIK te combineren. Epi-Lasik combineert de voordelen van de LASEK en LASIK techniek, het wondje na de behandeling wordt beschermd met een lichaamseigen weefsel, ook wel epitheel genoemd. Hierdoor worden enkele nadelige effecten van de LASEK verminderd.

Voorafgaand aan de behandeling wordt uw oog eerst met druppels verdoofd, zodat u niets van de ingreep voelt.
Net zoals bij de LASIK techniek wordt in de dieper gelegen hoornvlieslagen gesneden. Dit gesneden flapje dat los gesneden is groeit niet echt meer volledig vast aan het onderliggende overgebleven hoornvlies. Bij deze techniek wordt net zoals bij LASIK ook een flapje losgemaakt, echt word net zoals bij lasik dit flapje niet losgesneden, maar losgetril van de onderliggende laag door middel van een apparaatje dat een epi-keratoom heet. Dit epi-keratoom haalt ook alleen maar de meest bovenliggende epitheellaag los en laat het dieper gelegen horenvlies met rust.

Nadat de laserbehandeling gedaan is wordt dit superdun epitheellapje weer terug op zijn oorspronkelijke plaats gelegd. Dit werkt na ongeveer 4 dagen als een soort verbandlaagje terwijl dit laagje een nieuw epitheellaag groeit. Deze groeit na verloop van tijd vast, bij LASIK groeit dit niet volledig vast en kan het loskomen.

Omdat ze bij de LASEK techniek de epitheellaag met alcohol losweken sterven de cellen in die laag onmiddellijk af. Door deze stervende cellen worden er cytokines geproduceerd. Het onderliggende hoornvlies ondervindt dan een reactie, en dan kan er ‘haze’ en regressie optreden. Regressie wil zeggen dat je oorspronkelijke sterkte terugkeert.

De epi-lasik behandeling is geschikt voor personen die een bijziend zijn tot -8D, die verziend zijn tot +4D en personen die cilindervorming of astigmatisme hebben tot 6 D. Bij astigmatismekan dit ook in combinatie met ver- of bijziendheid.

Na zeven dagen vind meestal de eerste controle plaats waarbij de lens die ter bescherming diende wordt verwijderd. Dan word bekeken hoe het oog geheeld is na de laser behandeling.

Een cytokine is een proteïne die een grote rol speelt in het imamafweersysteem. Er bestaan er wel verschillende soorten van die uitgescheiden worden door verschillende soorten van lichaamscellen.