Voordat je besluit jouw ogen te laten behandelen met lasertherapie, is het wel zeer verstandig om te begrijpen hoe jouw oog is opgebouwd. Op deze site leggen we je zeer eenvoudig de 8 belangrijkste elementen of onderdelen van het oog uit.
Netvlies: een lichtgevoelige zenuwvezellaag die zich op de achterzijde van ons oog bevindt. Het netvlies ontvangt het licht en zet deze om in impulsen die via de optische zenuw naar de hersenen wordt gezonden. In de hersenen worden de signalen omgezet, en wordt het beeld gevormd.
Gele vlek: een klein gedeelte in het netvlies met een hoge concentratie van kleurgevoelige netvliescellen die we kegeltjes noemen. De gele vlek stelt ons in staat kleine details duidelijk te kunnen waarnemen. Als er iets verkeerd is met deze kegeltjes, kan u kleuren niet goed onderscheiden of zelfs waarnemen. U zult kleuren dan zelfs anders zien dan andere personen in uw omgeving. Deze ziekte noemt men daltonisme of kleurgestoordheid.
Optische zenuw: De optische zenuw verbindt het oog met de hersenen. De optische zenuw leidt de impulsen die gevormd werden door het eerder besproken netvlies naar onze hersenen. Daar wordt het beeld wordt gevormd.
Het glasachtig lichaam: Een helder geleiachtige massa die het middelste deel van ons oog opvult. Deze vervormt de lichtstralen zodat de lichtstralen juist op het netvlies belanden.
Ooglens: Een heldere lens in het oog buigt de lichtstralen af naar het netvlies. De ooglens kan zich bollen waardoor de afbeelding van een voorwerp vlak vóór het oog, scherp op het netvlies wordt afgebeeld. Dit verschijnsel noemt men accomoderen.
Pupil: Het donkere gaatje of gedeeltje in het midden van het regenboogvlies. De pupilopening bepaalt de hoeveelheid licht welke ons oog binnen komt. Deze kan dus ook variëren in grootte. Hoe donkerder, hoe minder lichtstralen, hoe groter de pupil. Hoe meer licht, hoe meer lichtstralen, hoe kleiner de pupil.
Regenboogvlies: Het fraai gekleurd vlies welke het binnenkomende licht regelt door de pupilopening te vormen.
Hoornvlies: Het transparante venster aan de voorzijde van ons oog waarover wij ons traanvocht knipperen. Het hoornvlies laat het licht toe in ons oog en buigt de lichtstralen af richting het netvlies. Indien deze lichtstralen niet goed vervormt zijn, heeft men problemen met het zicht. Men ziet dan niet meer zo zuiver als voorheen.