Kiezen van een goede oogkliniek – Vergelijken - https://ooglaserinformatie.comOoglaser informatie

Kiezen van een goede oogkliniek – Vergelijken, hoe en wat?

Oogkliniek ooglaseren

Nederlandse oogklinieken voldoen aan strenge eisen waardoor de kwaliteit van de behandeling in alle klinieken in orde kan worden verondersteld. Toch zijn er grote verschillen tussen oogklinieken, wat de keuze niet gemakkelijk maakt. In dit artikel staan een aantal tips waar je op kunt letten bij het kiezen van een oogkliniek.

De kosten

Al hoewel financien niet de belangrijkste overweging zijn wanneer het om gezondheid gaat, een ooglaserbehandeling wordt niet vergoed door de verzekering en dezelfde behandelmethode met dezelfde apparatuur kan soms wel €3000 in prijs verschillen tussen twee oogklinieken.

De behandelmethoden van de oogkliniek

De behandelmethode bepaalt in grote mate het effect van de behandeling, de kans op complicaties en het discomfort na de behandeling. De behandelmethode wordt over het algemeen bepaald door het medisch team van de oogkliniek.

Niet iedere oogkliniek biedt echter alle opties aan, waardoor de beste keuze niet altijd gemaakt kan worden. Op het moment wordt de Femto LASIK (ook wel Intralase of Femtosecond LASIK) behandeling in combinatie met Wavefront behandeling gezien als meest geavanceerde behandelmethode. Bij de Femto LASIK behandeling wordt een flap in het hoornvlies gecreeerd met behulp van een Femtosecond laser in plaats van een chirurgisch, waardoor de flap veel nauwkeuriger kan worden gemaakt. Met de Wavefront behandeling wordt het hoornvlies zeer nauwkeurig in kaart gebracht, en wordt de ooglaser zo exact mogelijk ingesteld op de specifieke details van het hoornvlies van de patient.

Dit wil niet zeggen dat de Femto LASIK methode altijd de beste keuze is. Afhankelijk van een aantal (medische) factoren kan een andere methode een betere uitkomst bieden. Dit neemt niet weg dat wanneer je naar een kliniek gaat die geen Femto LASIK behandeling aanbiedt, deze methode ook niet tot de mogelijkheden behoort.

De ligging en bereikbaarheid

Wanneer je in Maastricht woont zal je immers niet in een oogkliniek in Groningen gelaserd willen worden, zeker niet als daar ook nog eens het vooronderzoek en nacontroles plaatsvinden. Toch kan het de moeite waard zijn wat ruimer dan je nabije omgeving te kijken. Dit kan behoorlijk in de kosten schelen of een betere behandelmethode opleveren.


De oogartsen

Alle in Nederland behandelende oogartsen voldoen aan strenge eisen en zullen allemaal vakbekwaam zijn. Wel zijn er onderlinge verschillen die wellicht van belang kunnen zijn. Zo speelt ervaring en het aantal uitgevoerde behandelingen een belangrijke rol. Vooraanstaande Nederlandse oogartsen zijn veelal lid van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap en het Nederlands Genootschap Refractie Chirurgen.

Beoordelingen van de kliniek

Op internet zijn vele beoordelingen te vinden van de meeste ooglaserklinieken. Deze verhalen kunnen een goede indruk geven van hoe anderen de kliniek hebben ervaren. Ook op diverse fora worden oogklinieken besproken. Op deze website kan je ervaringen van anderen lezen.

Het gevoel bij de oogkliniek

Als laatste is het gevoel wat je bij de oogkliniek hebt belangrijk. Na een eerste kennismaking bij een informatiebijeenkomst of een vooronderzoek heb je vaak een bepaald gevoel bij een kliniek. Als deze niet goed is, schroom dan niet om naar een andere te gaan.