Oogafwijkingen en ooglaseren | https://ooglaserinformatie.comOoglaser informatie

Oogafwijkingen

Oogafwijkingen

Bijziendheid is een probleem waardoor we niet goed in de verte kunnen zien en beelden wazig waarnemen. Het ontwikkelt zich in de meeste gevallen op jonge leeftijd en verloopt min of meer progressief tot we volwassen zijn. De afhankelijkheid van een bril of contactlenzen neemt toe naar mate de bijziendheid zich verder ontwikkelt. We worden dus beperkt in ons doen en laten, omdat we details niet meer goed kunnen waarnemen met het oog. Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat bijziendheid goed te behandelen is met lasertherapie.

Verziendheid wordt veroorzaakt door een te korte oogas of een te geringe breking van de lichtstralen in het brekend stelsel van het oog, waardoor het beeld van voorwerpen ‘achter het netvlies’ gevormd wordt. Om voorwerpen scherp op het netvlies te projecteren, zal de ooglens voortdurend moeten accommoderen, wat zeer vermoeiend is voor het oog en zelfs hoofdpijn kan geven, evenals branderige ogen en concentratieproblemen.

 


Astigmatisme of cilinderafwijkingen is een refractie- of brekingsafwijking van het oog, waarbij de lichtstralen in één as (horizontaal) anders gebroken worden dan in de andere as (verticaal). Meestal is dit het gevolg van een ongelijke kromming van het hoornvlies. Astigmatisme kan op zichzelf, of in combinatie met bijziendheid of verziendheid voorkomen. Astigmatisme veroorzaakt een wazig of vervormd, opgerekt beeld. Wat we een cilinderafwijking noemen. Astigmatisme kan niet worden beholpen door contactlenzen te dragen, dit kan wel verholpen worden met een bril. De prijs van deze glazen is ook veel hoger dan de gemiddelde prijs van de “normale” glazen.